Han bestemmer det meste

Min kæreste bestemmer mest, og jeg føler mig ufri.

Hej Helene

Jeg sidder i en situation som jeg godt kunne bruge et råd til.

Sagen er den at jeg er flyttet sammen med en dejlig mand jeg mødte for 3 år siden. Vi har nu boet sammen i et halvt år.

Jeg har været gift før. Jeg blev ikke skilt på grund af konflikter i hverdagen. Så jeg har ikke stået i en lignende situation før.

Sagen er den, at jeg oplever en ny følelse inden i mig, jeg ikke har mødt før. Det handler om kompromisser.

Min nye mand vil have, at vi skal være enige om hvad der kommer til hjemmet af nye ting. Eks. hvis vi skal have en ny pude til sofaen. Hvilket jeg i og for sig godt kan følge ham i.

Jeg har måske bare svært ved at acceptere det faktum, at han vil have jeg spørger ham først, før jeg køber ting til vores fælles hjem.

Jeg føler ikke jeg kan være impulsiv og være fri i mit forhold.

bestemmer

Vi er enige om vi skal holde fast i hvem vi er, og kun gå på kompromis der hvor vi ikke giver afkald på os selv.

Vi har kun delvis fælles økonomi. Så jeg bruger ikke hans penge til sådan et køb.

Der hvor skoen trykker mest er, at jeg ikke synes det er gensidigt, at det ikke går den anden vej. Eks. han vinder en pokal, som han finder en plads til i stuen. Dette helt uden at høre min mening om det.

Vi skal indrette skuret, til havemøbler, redskaber mv. Der siger han udtrykkeligt at det vil han stå for, her får jeg heller ikke indflydelse.

Jeg har forsøgt tale om det og vendt det rundt. Men sidder stadig med følelsen af at de kompromisser ikke er gensidige.

Hvordan griber jeg det an?

Venlig Hilsen H

Kære H

Hvor dejligt at høre at du har fundet dig en dejlig mand, tillykke.

Ja, der er da ikke nogen tvivl hos mig om, at I har en udfordring med både indstillingen til, og definitionen af, hvad det betyder at gå på kompromis, og I har brug for en god samtale vedrørende dette.

Jeg kan godt forstå at du føler dig ufri, og jeg kan sagtens forstå at du synes det er svært, hvis han gerne må bestemme noget selv, og du ikke må.

Du skriver, at du ikke føler kompromisserne er gensidige, men for mig at se er der jo slet ikke noget kompromis, hvis han alene planter en pokal i stuen uden at spørge dig, og har besluttet at lave et skur alene, uden din medvirken.​

Jeg håber det "bare" er ubetænksomhed fra hans side, for eller tegner det ikke så godt​.

Jeg mener I skal tale om præcis hvornår det er vigtigt at være enige. Det kunne være at det er vigtigt når I skal indrette, og købe større ting der skal være i huset over længere tid.

Det kan også være når det handler om større investeringer.​

Jeg mener det er vigtigt for mennesker at have et vist råderum, hvor vi selv kan bestemme.

Jeg ville sige noget i stil med dette:

"Du og jeg har indgået en aftale om, at vi skal være enige om hvad​ der kommer ind i vores hjem, og at vi skal gå på kompromis. Jeg har brug for at vi får talt om det. Jeg oplever ikke at det er det der sker i dagligdagen.

F.eks. ​Du kommer hjem med en pokal, og sætter den i stuen uden at spørge mig. Du siger også at du alene vil stå for redskabsskuret. Disse eksempler viser ikke mig, at du mener at vi skal være enige om alt, eller at du egentlig vil et kompromis, når du alligevel bestemmer.

Jeg oplever ikke at der er ligeværdighed og ligevægt, og jeg føler mig begrænset og ufri, hvis jeg ikke kan købe en lille ting til vores hjem, uden at jeg skal spørge først.

Jeg vil gerne have vi drøfter ​det igen, og bliver enige om hvor meget eller hvor lidt vi hver især kan bestemme, og hvad vi hver især forstår ved det at indgå et kompromis."

bestemmer

Jeg synes at du skal overveje hvad der er vigtigst for dig, samt på hvilke områder du mener du gerne vil have mere frihed til at bestemme. 

For at undgå en negativ konflikt, så sørg for

- at du i samtalerne "bliver på egen banehalvdel" dvs. at du ikke angriber og kritiserer ham, men alene stille og roligt, samt igen og igen holder fast i hvordan du har det, hvad du føler og hvad du har behov for.

- at du lytter til og anerkender hans synspunkter og holdninger, samt lytter til hans argumenter. Husk også at holde jer til sagen, og ikke gå personligt efter hinanden.​

Det er derimod også rigtig vigtigt at du fortæller ham hvordan du har det, og hvad du synes der skal til, for at du føler det er OK, og du skal bede ham om virkelig at lytte efter.

Det er vigtigt at du bliver meget tydelig og meget konkret og specifik. Det er ikke nok at sige at noget skal være mere retfærdigt, for hvad betyder det ord. Det nytter heller ikke at bede ham om at være mere opmærksom, for det ord kan også tolkes.

Så altså bliv meget konkret på, hvad du ønsker.​

Jeg håber virkelig for jeg begge, at I får en god samtale og finder ud af nogle principper, som I begge kan leve med.​

​Håber du kan bruge mine råd, og ønsker dig al held og lykke med processen.

Kærlig hilsen

Helene​

​PS.

​Jeg kan også anbefale dig at kigge nærmere på mit lille onlinekursus:

Tal & Lyt - og få meget bedre samtaler i hverdagen. Du finder det lige her.

bestemmer

Kære dig der læser med

Har du nogle kommentarer du gerne vil bidrage med?

Så scroll helt ned på denne side, og skriv dine kommentarer i kommentarfeltet.​

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar