Skilles

Selvom det er DIG der vil skilles, kan du forberede dig på nogle reaktioner, som kan ramme din selvtillid.

 

Det er der dog råd for….

 

Dette er 1. del af en serie på 2 artikler.

 

“Før havde jeg ofte slet ikke lyst til at tage hjem – nu skulle jeg gå hjem til en tom lejlighed, og det var næsten endnu værre”

“Hvorfor er jeg så ked af det hele tiden – det var jo mig der ville skilles?”

“Hvorfor bliver jeg i tvivl – om det nu alligevel var det rigtige?”

Det er nogle af de tanker jeg selv havde, og spørgsmål jeg har fået, fra flere af mine klienter.

Flere kvinder, som selv har valgt at gå fra deres forhold fortæller, at det kom vildt meget bag på dem, at de havde det SÅ svært bagefter, når de nu selv havde valgt at gå.

Andre fortæller at det kom bag på dem, at de bare oplevede det som èn stor frihedsfølelse:

“Der var kun én ting rent følelsesmæssigt som overraskede mig – og det var at jeg var så glad og slet ikke havde nogle negative reaktioner efter skilsmissen.”

 

Hvorfor vil kvinder skilles?

Det kan ikke siges kort. Utroskab, vold, og alkohol kan være årsagen, men det behøver jo slet ikke være derfor. Nogle siger fra overfor et forhold, som de ikke længere synes, giver dem det de ønsker:

“Jeg har ikke fundet de vises sten, men ved at jeg er nødt til at tage mig selv alvorligt, hvis jeg gerne vil at andre skal gøre det – og at bevare respekten for mig selv er vigtig.”

“Forholdet varede i 17 år. Jeg var 16 da vi mødte hinanden. To dejlige børn fik vi også. Men forskellige syn på livet gjorde, at jeg sagde fra, og vi gik fra hinanden! Det er 3 år siden”.

“Halvvejs i mit mangeårige forhold valgte jeg at bryde for at bevare min selvrespekt. Jeg var i forhold med en mand jeg elskede dybt og var vanvittig forelsket i , men min oplevelse af at have en mening i hans liv var meget begrænset.”

“Når jeg er gået fra kæreste er det oftest p.g.a netop hensynsbetændelse… Jeg formår at få smidt mig selv i baggrunden, på trods af, at både venner/partner  slet ikke ønsker det – så får JEG skabt det! Pludselig bliver det for meget, fordi jeg ikke kan mærke mig selv, og så vil jeg fri…”

“Vi holdt op med at tale sammen, og udviklede os i hver vores retning – var bare to voksne mennesker, der kørte parallelt ud af landevejen”

“Min mand og jeg talte stort set ikke sammen på ferien. Trist. Sexlivet var ikke-eksisterende og når vi talte sammen var det kun om verdenssituationen, politik eller arbejde.Tankerne tog til – jeg ville simpelthen ikke leve i et kærlighedsløst forhold længere”

 

Det kan alligevel være svært for nogle…

Jeg har coachet flere kvinder i forbindelse med at de skulle skilles.

Jeg har desuden spurgt flere kvinder, hvad de har haft af reaktioner, og følelser i forbindelse med skilsmissen. Her får du nogle af de reationer der er typiske.

Lettelse og frihed:

Lige når beslutningen er taget, om at du vil skilles, og det er blevet sagt højt, kan det give en enorm lettelse. Nu kan du komme videre i dit liv. Planlægge, bestemme selv, og gå ud og finde den “helt rigtige kærlighed”, hvis du ønsker det.

For nogen fortoner den følelse, sig bare hurtigt.

“Det var først en lettelse. En lettelse at slippe for ansvaret for familien, som jo egentlig skulle deles med min mand – det oplevede jeg bare ikke.”

Sorg:

Uanset om du selv har valgt at ville skilles, så er det et tab og en livskrise. Du siger farvel til et menneske, som ikke længere skal være en del af dit liv, og som du har haft et kærlighedforhold til.

“Jeg sørgede over, at en drøm brast – drømmen om at vi fremover skulle dele oplevelser, omkring vores børn og børnebørn”

“Over at det familiebillede jeg havde i hovedet ikke blev til noget! Jeg havde jo ikke fået 3 børn, blevet gift, hus og bil og gæld for så at blive skilt.”

“Det gjorde næsten mere ondt at ”miste” en veninde til min ex/blive valgt fra, end at ”ødelægge” en familie, ved at blive skilt! Det overraskede mig virkelig!!”

Bitterhed:

“Trods jeg følte mig færdig oplevede jeg bitterhed over, at jeg ikke syntes han kæmpede nok for vores ægteskab. Han sagde han elskede mig, over alt på jorden, da vi gik i terapi, men han handlede bare ikke på det.”

Skilles

Dårlig samvittighed:

Børnene rammes, når du vil skilles. Måske bebrejder de dig også, at du ville skilles, og tager parti for deres far.

“Den eneste slemme følelse jeg har oplevet har været over for min store søn. Børns alder er uden betydning ved skilsmisse – så meget har jeg lært. Det har været hårdt for ham – han var jo faktisk stolt over at hans forældre stadig var gift.
Så det har jo afstedkommet lidt dårlig samvittighed over for ham, men når det sker må jeg så igen fortælle mig selv, at det trods alt er bedre for ham at have 2 glade forældre hver for sig fremfor 2 sure og indbrændte sammen.
Men jeg har jo totalt ændret hans liv for altid – så lidt dårlig samvittighed er jo også på sin plads.”

“Min eks og jeg blev skilt for 11 år siden, men han har ikke tilgivet mig. Vi har en søn på 11 år som han slet ikke kender. Jeg har prøvet at skabe kontakt mellem dem, men forgæves fra farens side. Det giver en følelse af skyld, når der er en der ikke har tilgivet”

“Jeg konfronteres også til tider med dårlig samvittighed over ikke at kunne skabe og give dem den tryghed der lå i familien – husker deres ansigter og deres sorg den dag korthuset væltede og det har også taget tid for dem og de arbejder stadig med det hver på deres måde.”

 

 

Tvivl:

Når du bliver alene, bliver der rigtig god tid, til at tænke og reflektere. Jeg kan huske jeg spurgte mig selv: Skal jeg ikke bare gå tilbage, det vil trods alt være nemmere, end det her…

Det kan også være eks.

  • Gjorde jeg nu alt det jeg kunne for at bevare forholdet?
  • Kunne det være undgået?
  • Ville jeg virkelig skilles?
  • Skulle jeg hellere være blevet?

Usikkerhed:

“Jeg har ALDRIG følt dårlig samvittighed over min beslutning om at gå, men efter processen og turen i Amtet, tvivlede jeg rigtig meget på min mor-rolle. Den blev virkelig bragt ud af kurs. Følte ikke jeg slog til.”

“Jeg følte mig ikke altid attraktiv som mor, da jeg ikke havde økonomi til at købe de samme dyre ting. Det er stik modsat mine værdier. Jeg går ind for nærhed, kærlighed, anerkendelse, og rammer som børnene kan navigere i. Gevinsten kunne jeg bare ikke se på mine børn, som fx når man køber noget. Den lige-nu-og-her-glæde, kontra de værdier JEG havde, ville jeg jo først kunne se gevinsten af, om x antal år. Jeg havde brug for respons fra mine børn, om jeg var god nok. Det havde jeg aldrig troet om mig selv.”

Selvbebrejdelser:

“Efter vreden kom indsigten, i mit eget ansvar for mit liv. Og hvorfor jeg mon havde overladt ham ansvaret, for min lykkefølelse. Og hvorfor mon mit forliste ægteskab fik det forløb.”

Vrede:

“Så kom der en periode med indsigt over ægteskabets forløb og mit opgør med min egen rolle. Men ikke før jeg havde haft en periode fyldt med vrede mod ham og alt det, han ikke have givet mig i ægteskabet”

“Han søgte sympati ved alle vores, hans og mine venner. Fysisk følte jeg kvalme ved tanken om hans søgen efter sympati, hos nogen han før havde kritiseret, og ikke gad være sammen med. Vrede over hans falskhed. Vrede over han ”stjal” en af mine veninder og hendes mand.

Ensomhed:

Ja, du har selv valgt at gå, men det kan stadig godt opleves som enormt ensomt i starten, hvor du skal vænne dig til dit eget selskab, og være alene med dig selv.

“Svært at komme alene hjem til lejligheden. Jeg mærkede en knugene fornemmelse i maven, og en frygtelig selvmedlidenhed.”

Angst:

“Tiden efter min ex´ fraflytning var primært fyldt med lammelse af angst. Angst for at mangle køkkenrulle og affaldsposer, og for at fejle. Jeg kunne ikke overkomme banale opgaver, andet end daglig vedligehold af husholdningen.”

Manglende selvkontrol:

“Mine anfald af gråd, kunne komme rullende ind over mig, bagfra, som en bølge, jeg ikke kunne kæmpe imod – og den kom ofte i situationer, hvor jeg var fuldstændig uforberedt”

“Jeg følte at jeg var blevet amputeret, noget af mig manglede”

Jalousi:

“Han festede bare videre med hende han var utro med, og jeg sad her helt alene”

“Han så vores gamle venner, som om intet var sket, og de havde svært ved at invitere os samtidig”

 

Skilles

Til dig der vil skilles vil jeg anbefale:

 

1. Accepter dine følelser, og reaktioner.

Det varer ikke evigt….

Du føler det du gør lige nu, så giv nu dig selv lov til at have det, som du har det.

Det er ikke nogen god ide, at skælde ud på dig selv, fordi du nu igen bliver trist eller ked af det.

Din utålmodighed kan drille, fordi du bare så gerne vil have det til at “gå over”, men det tager den tid det tager.

Giv dig selv den tid du har brug for.

Andre vil sikkert have mange meninger om din måde at reagere på. Det jeg sagde til mine omgivelser var: “Det er muligt at I ikke forstår mig, og den måde jeg reagerer på, men det er sådan jeg har det LIGE NU” – i morgen kan det være anderledes.

 

2. Brug dit netværk.

“I nødens stund, lærer man hvem der er ens virkelige venner” – er en gammel talemåde. Ikke desto mindre er det sandt.

Famile, gode venner og veninder, der støtter dig – kan du ikke få nok af i en periode som denne. Du har brug for trøst og støtte.

Det kan sagtens være, at du føler du misbruger dem, og tænker at du må slide venskabet op, men så længe de er der for dig, så brug dem – din situation varer ikke evigt !

Selv var jeg heldig at have et helt fantastisk netværk:

  • En aften hvor jeg bare var så trist så trist, tog min veninde regntøjet udover nattøjet, og cyklede ned til mig kl. 23 om aftenen, bare for at trøste.
  • Min søster kom ofte efter arbejdstid og lavede mad, så jeg ikke skulle sidde og spise alene.
  • En anden veninde tog mig med i sit sommerhus, hvor vi hyggede og drak rødvin. Hun lagde øre til, og jeg talte og talte. (Hun inviterer stadig)
  • Mine forældre havde ALTID  en favn, jeg kunne putte mig i.

3. Giv det tid og vær god imod dig selv.

Forkæl dig selv, alt det du kan. Jeg tænker ikke på at shoppe dig igennem det, men gør noget af alt det, som du tidligere måske ikke har brugt tid på, fordi der også var en eller flere, du skulle tage hensyn til.

4. Din “alene-tid” uden børnene.

Det kan være SÅ svært når børnene er hos din ex. Især hvis han allerede er i et nyt forhold, hvor du så skal affinde dig med, at de bliver en del af en “ny” familie.

Du skal lære at nyde de uger. Stop med den dårlige samvittighed, den kan du ikke bruge til noget her. Jo mere du tanker dig selv op, i de uger du er alene, jo mere energi har du til børnene, når de kommer retur.

5. Få professionel hjælp.

Hjælp til både din egen proces.

Hjælp til kommunikationen og samarbejdet, i forbindelse din ex, så I på den bedste måde, kan være der for børnene.

skilles

 

Har DU brug for viden og/eller støtte i forbindelse med DIN skilsmisse?

Har du brug for professionel støtte, som kan holde dig på rette kurs?

– så forær dig selv nogle coachingsamtaler.

 

Andre trives rigtig GODT, med deres skilsmisse se i del 2.

 

 

 

 

 

Vil du vide mere om:

Utroskab så er det noget jeg også har skrevet om her.

Singlelivet, så kan du læse mere om det her.

Er jalousi et issue, i tiden før og efter skilsmissen, så tjek lige dette ud.

Selvværd og selvtillid så har jeg skrevet om det her.

Delebørn, der vil jeg anbefale følgende hjemmeside: Delebørn.dk, med eksperthjælp.

Advokat, bodeling, økonomi mm. Kig ind her.

 Pas rigtig godt på dig selv.

GemGem

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.