Må ikke fejle

Hej Helene

Jeg vil gerne høre om du kan kaste lidt lys over hvorfor jeg ikke kan komme videre når jeg har lavet en fejl /taget en forkert beslutning.

Sagen er den at jeg nærmest går i hårdknude ved at skulle træffe en vigtig beslutning da jeg kommer sådan i tvivl. Bagefter kan jeg ikke sætte mig ud over, at jeg har fortrudt en beslutning som ikke kan ændres. Det fylder helt enormt meget. Jeg kan nemt sige undskyld til andre /tilgive andre, men jeg selv, det er nærmest umuligt.

Mit issue er især det med at skulle træffe en vigtig beslutning med en kort tidsfrist. Jeg kommer sådan i tvivl og jeg analyserer, tænker og grubler mig selv gul og blå og inden jeg har truffet mit valg, så er toget kørt uden mig ?og jeg er efterladt uden at kunne føle jeg fik sagt ja eller nej tak. Det sker en del og gør mig enormt ked af det og frustreret.


forkerte valg

Jeg kan godt tage beslutninger i det små og i hverdagen ,men jeg går i kludder ved større ting. I dette tilfælde gik jeg glip af den perfekte bolig, da jeg var for langsom til at sige ja. En anden gang var det mit drømme studie der røg. (Kan komme med mange flere eksempler )

Det påvirker mig meget efterfølgende, og jeg har svært ved at give slip og komme videre. Jeg bliver nærmest helt deprimeret over det og føler at min verden ramler.

Hvis jeg nu bare havde sagt ja og hvis jeg bare havde haft mere tid osv. osv, det er enormt drænene og jeg ville ønske jeg kunne omsætte al den energi jeg bruger efterfølgende, på at tænke klart, og træffe beslutninger i stedet for.

Det er hårdt at kæmpe sådan med sig selv. Og hårdt for de nærmeste at høre på.

Håber du har nogle fif til mig.

Tak for en god brevkasse.Kære du

Mange tak for dit spørgsmål, og tak for din ros til min brevkasse.

Jeg tror du deler denne udfordring med at fortryde, og være i tvivl, med rigtig mange mennesker.

Vi træffer alle beslutninger hver eneste dag. Alt hvad vi mennesker gør er baseret på både bevidste og ubevidste valg.

Du skriver at de små valg i hverdagen ikke er det værste, men det er det når det er større valg, og især hvis du ikke har meget tid.

Det er helt almindeligt at være i tvivl sommetider, især hvis valget har store konsekvenser for din hverdag.

Der findes ikke en bestemt formel som vi kan træffe valg efter, men der findes noget du kan gøre for at være bedre forberedt på de valg du skal træffe i fremtiden, således at du ikke bagefter er så meget i tvivl, eller det der er endnu værre: fortryder dit valg.

Jeg tænker at der især kan være én grund til at du synes det er så svært at træffe valg, og det er at du ikke inderst er bevidst om hvad du egentlig virkelig gerne vil med dit liv, og hvad der er vigtigt for dig, for at du kan være tilfreds.

Det er selvfølgelig bare et gæt, men hvis du ikke virkelig ved hvad du vil med dit liv, så er det også svært at vide hvad der er bedst for dig i enkelte situation. Så derfor er det vigtigt at du kender dine værdier.

Det er også vigtigt at du sætter dig ned og bevidst tænker over hvilke større valg du kan komme ud for at skulle træffe i fremtiden, så du på forhånd kan nå at overveje det, og på denne måde skaffe dig lidt mere betænkningstid.

Eks. vedr. en lejlighed: Hvad er vigtigt når du skal have en lejlighed? Hvad må den koste, hvor stor skal den minimum være, hvor skal den ligge i forhold til transport osv.

De samme overvejelser kan du gøre omkring studie, job osv.

forkerte valg


Undgå at træffe forkerte valg.

Her er nogle ideer til hvordan du kan gribe det an fremover, så du kan undgå at træffe forkerte valg:

Kend dine værdier:

Det er vigtigt at du er så afklaret som muligt omkring hvad der er vigtigt for dig, hvad du sætter pris på, for at kunne trives. Så lav meget gerne en værdiafklaring, som kan være med til at styre dine valg.

Lav en perspektivliste:

Når du står overfor en beslutning, så kig på de muligheder du har, ud fra forskellige perspektiver. Betragt valget ud fra et økonomisk perspektiv og praktisk perspektiv, så kan du ud fra dine værdier finde den bedste løsning for dig.

Skriv så mange forskellige perspektiver ned som muligt omkring det d skal træffe beslutning om.

Er det f.eks en lejlighed du skal sige ja, eller nej til, så lave evt. en plus/minusliste.

Brug 5 x hvorfor-modellen:

Spørg dig selv "hvorfor?" Fem gange kan hjælpe dig med at afdække kilden til et problem og afgøre, om du træffer en beslutning af de rigtige grunde.

For eksempel hvis du skal vælge om du skal starte i et studie, så spørg dig selv:

Hvorfor skal vil jeg starte på dette studie? Fordi jeg gerne vil være Pædagog.

  • Hvorfor vil jeg gerne være Pædagog? Fordi jeg ved jeg gerne vil arbejde med mennesker
  • Hvorfor vil jeg gerne arbejde med mennesker? Fordi jeg gerne vil gøre en forskel
  • Hvorfor vil jeg gerne gøre en forskel? Fordi det for mig til at føle at jeg er noget værd
  • Hvorfor får det mig til at føle mig noget værd: Fordi jeg giver noget af mig selv til andre

Ved at spørge dybere ind flere gange, bliver du klogere på dig selv på hvorfor du evt. skal sige henholdsvis ja, eller nej.

Du kan også mærke om disse svar føles rigtige, og lade din mavefornemmelse hjælpe dig til dit ja, eller nej til valget du skal træffe.

Du får flere argumenter der kan underbygge din beslutning. Disse argumenter kan du gentage for dig selv, hvis du bagefter bliver i tvivl om det valg var rigtigt, eller du kan bruge dem til at berolige dig selv, hvis du vælger noget andet

Identificer det værste:

Inden du træffer et valg så overvej: Hvis jeg vælger løsning A, hvad er så det værste der kan ske? Hvis det sker, hvad vil jeg så gøre, og hvilke muligheder har jeg?
Hvis jeg træffer beslutning B, hvad er så det værste der kan ske? Hvis det sker, hvad vil jeg så gøre, og hvilke muligheder har jeg?

Er din beslutning mulig at ændre senere?

Overvej, om den beslutning du træffer vil være permanent. Når du har tænkt på alt, hvad der kunne gå galt, skal du tænke over, om beslutningen er mulig at ændre på. Mange valg vi træffer varer ikke resten af livet , så du kan trøste dig med at vide, at hvis du fortryder dit valg, kan du altid foretage en ny beslutning senere.

For eksempel, hvis du beslutter dig for at tage et deltidsjob for at bruge mere tid sammen med dine børn, så er det lige i det øjeblik det rigtige valg. Hvis du ender med at have problemer med at betale regningerne, kan du træffe en ny beslutning, og søge et fuldtidsjob. Værre er det ikke.


forkerte valg

Anerkend dig selv:

Anerkend og omfavn dig selv (når du har overvejet dit valg nøje) at du altid træffer et valg ud fra der hvor du er lige nu i det øjeblik du beslutter dig.

Det kan godt være du senere hen opdager nogle konsekvenser ved dit valg, som gør at du ville ønske du havde truffet et andet valg i tidernes morgen. Men det vidste du jo ikke da du stod i valget., for å ville du måske have handlet anderledes.

Så sig til dig selv:
”Jeg traf det valg jeg gjorde ud fra de bedste overvejelser, og de betingelser der var på det tidspunkt”

Hvis det var din bedste veninde:
Det er som regel altid nemmere at give gode råd til andre.
Så når du skal træffe et valg, så tænk lige engang: Hvis min bedste veninde stod i denne situation og skulle vælge, hvad ville jeg så råde hende til?


Jeg håber meget at du kan bruge mine råd når du skal træffe valg i fremtiden.

Og husk at de valg du allerede har truffet, er ikke nødvendigvis forkerte valg. Dem traf du fordi det var det rigtige for dig lige på DET tidspunkt, så slå ikke dig selv i hovedet. Flyt dit fokus og dine tanker over på din fremtid i stedet for at tænke på noget der er passeret.


0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.