Muslim flytte

Ung pige, muslim og flytte hjemmefra?

Muslim flytte


Hej.

Jeg er en 18-årig (muslimsk) pige og er færdig med gymnasiet om små 19 dage.

Jeg vil rigtig gerne flytte ud fordi jeg ikke længere føler mig som en del af min familie. Det hele sejler og jeg er træt af at være her.

Jeg må stortset ingenting (fester, tage hjem til veninder, læse på bibliotektet etc.) Mit liv er kontrolleret af mine forældre og det er jeg træt af. Jeg føler at jeg kan meget mere af alt, hvis ikke det var deres pres - både i skolen, på mit arbejde og i min fritid - jeg føler ikke at jeg kan udfolde mit fulde potentiale af den grund.

Nu har jeg fundet en lejlighed jeg har råd til, hvilket mine forældre ikke ved noget om. Jeg skal nu tage stilling til om jeg skal stikke af efter min sidste eksamen, eller tænke på deres følelser - for de bliver ikke bare kede af det men tosset!

Jeg er bare træt af at leve et dobbeltliv, hvor mine følelser og lyster ikke har nogen betydning, hvis ikke de er ærebare - det vil sige at folk i vores omgangskreds ikke vil snakke (dårligt) om min familie og mig.

Det er så oldschool og så meget ikke 2016, men man bestemmer ikke hvilken familie man bliver født ind i, så hvad skal jeg gøre?

Hvad er dit råd?

Kæreste du.

Det er virkelig en stor beslutning du her skal tage, men også en meget vigtig beslutning om nogle særdeles livsigtige ting, der får betydning for resten af dit liv, uanset om du er muslim eller ej.

Tale med dine forældre?

Du har forhåbentlig prøvet at tale med dine forældre, om hvad du føler og oplever. Ellers så vil jeg starte med at give det det råd: at du får en grundig og uddybende samtale med dem. 

Fortæl dem hvordan det er at være dig, og hvad det er du gerne vil med dit liv. Jeg ved godt det kan være særdeles svært, hvis I ikke er vant til at tale om problemerne.

Husk at det jo ikke handler om at dine forældre vil dig noget ondt, men at de alene handler som de gør, fordi de tror og mener det er det bedste for dig, og sikkert også er naturligt ifølge deres kultur.

Hvis du har prøvet at tale med dem uden held​, ja så er næste skridt, at du skal træffe valget.

Naturligt i din alder.

Jeg vil rigtig gerne give dig mit syn på det, men jeg kan jo under ingen omstændigheder fortælle dig hvad du skal vælge. Afgørelsen er din, da det er dig der skal leve med konsekvenserne.

Set ud fra mit synspunkt, så er det helt naturligt her i Danmark, at unge mennesker flytter i egen lejlighed, omkring den alder du har nu.

Det er også helt almindeligt, at unge på din alder, gerne vil leve et frit liv, uden kontrol af forældrene.​ Rent juridisk kan ingen bestemme over dig, når du er fyldt 18 år. Du har den fulde ret til at bestemme selv.

Jeg synes det er vigtigt at du vælger at leve det liv DU ønsker, og at du kan udnytte hele dit potentiale. Når du allerede nu​ i din alder oplever det som snærende bånd, og "oldscool", at være i den situation du er, så vil jeg synes du skal forberede dig på, at skabe det voksenliv, som du ønsker det skal være. Det er ikke til at undgå i vores liv, at andre bliver sårede, og det skal dine forældre så finde ud af tackle, på deres måde, hvis det sker.

Det er ikke sundt for et menneske at skulle leve et dobbeltliv - det vil ødelægge dit selvværd og din selvtillid på sigt, og det vil gøre det endnu sværere at skabe dig en god identitetsfølelse.​

Forbered dig på fremtiden.

Hvis du træffer valget om at flytte hjemmefra, så overvej hvordan du kan forberede det bedst, så du ikke for flere problemer end højst nødvendigt.

Uanset om du bare stikker af, eller vælger at fortælle dine forældre det, så vil de​ nok reagere på det.

Jeg tænker du skal overveje følgende spørgsmål, så du bedst kan træffe dit valg:

 • Hvad er de reelle konsekvenser hvis du beslutter at flytte i egen lejlighed, mod dine forældres ønske?
 • Vil de slå hånden​ af dig, eller forsøge at straffe dig på anden måde?
 • Vil du kunne have kontakt med dem, i en eller anden form bagefter?
 • Hvordan vil du have det med at jeres omgivelser og omgangskreds vil tale dårligt om dig?
 • Hvem kan støtte dig, når og hvis du får brug for det, hvis dine forældre ikke vil?
 • Ville du, på en eller anden måde, kunne lave en aftale med dine forældre, som kan få dem til at acceptere og leve med dit valg - en eller anden ordning, om at de f.eks kommer og besøger dig, og ser hvordan du klarer dig?​ På den måde viser du dem også, at du gerne vil tage hensyn til deres følelser.

Jeg tænker også om det kunne være en mulighed, at du opsøger nogle andre piger, der har været i din situation, for måske at få noget støtte fra dem - da jeg tænker at det kan blive meget ensomt, at være dig, hvis dine forældre slår hånden af dig.​

Nedenfor har jeg sat et link ind, til en forening, som rådgiver unge med anden etnisk baggrund end dansk , måske en samtale med dem kunne guide dig på vej?

Foreningen Etnisk ung - anonym rådgivining: se her

Kære du, jeg håber virkelig du kan bruge lidt af det jeg skriver. Jeg er ikke muslim, og jeg har ikke været i din situation - så mine tanker er skrevet i al min uvidenhed, men set ud fra det, som jeg mener er vigtigt.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med dit fremtidige liv.

Kærlig hilsen Helene

2 replies
 1. Laila
  Laila says:

  Jeg kommer selv fra et strengt religiøst hjem som jeg voksede op i og da var jeg var jeg flyttet hjemmefra og en aften i kirken begyndte jeg faktisk at bryde sammen og tog derfra og satte ikke mine ben der igen. Jeg var flyttet og havde smagt friheden og følt mig bedre tilpas i min venindes familie som jeg holdt ferie med i 3 år som gav mig den bedste ferie og frihed der var ingen snærende bånd her kommer jeg altid til at tænke på Pinocchio når han sang der er ingen bånd der binder mig…osv. Kap båndet før du får ar på krop og sjæl og lev dit liv i friheden ❤ få venner til at støtte dig og hjælpe dig hvis du mister familien pga din friheds trang. Jeg har fortrudt at jeg ikke gjorde det før ? held og lykke ?

 2. Anett zanett
  Anett zanett says:

  Kære pige. Du har kun et liv . Lev det som du selv vil . Og ja du kommer til at såre nogen, men hvis du følger dit hjerte så kan det ikke gå galt . Konsekvensen af ikke at følge det vil efter min mening være for stor . Anett

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.