Selvhad

Hvad gør jeg med alt mit selvhad?

Hej jeg hedder Freja

Min historie er helt forfærdelig, og har haft umenneskelige konsekvenser, som det vil ta 1000 år at få fortalt, så jeg gør det her i overskrifter:

 • seksuelt overgreb, som jeg blev tvunget til at trække tilbage, da ingen troede mig.
 • en psykopatisk far, der uøvede psykisk terror
 • en narcisist af en en stedfar, der også udøvede psykisk terror

Jeg har været i intensiv hjælp, og det har hjulpet meget, men jeg slås enormt meget med selvhad, og med at være selvdestruktiv i tankerne. Vel og mærke ikke fysisk.

Hvad er dit bud på, hvordan jeg kommer af med det lort?

De bedste hilsner fra Freja.

 

Selvhad

 

Kæreste Freja

Åh hvor gør det ondt i mit hjerte, når jeg læser dit brev.

Det er da fuldstændig vanvittigt, hvad et barn skal igennem, og jeg bliver så rasende over at læse, at der findes voksne, der behandler et barn, som du er blevet behandlet. Det kan ikke undre mig, at det kan føre til selvhad.

Jeg ved godt, at der findes mange årsager til, at voksne gør som de gør, og tror jo også på, at mennesker, gør det bedste de kan, med de ressourcer de har.

Det undskylder bare ikke, at der ikke har været et kærligt, voksent og fornuftigt menneske, der har taget ansvar, og kunnet beskytte dig.

Jeg ved godt, at det ikke hjælper dig nu, og jeg er da glad for at læse, at du allerede har fået intensiv hjælp, og at det også har hjulpet dig.

Du fortjener virkelig at komme væk fra dit selvhad, og til at lære at elske dig selv.

 

Væk med selvhad

Hvordan du slipper dit selvhad?

Det kan lyde meget banalt, alligevel siger jeg det:

Du skal lære at sige: “Jeg elsker mig”

Jeg ved også, at det er nemmere sagt end gjort, for havde det været så nemt, så havde du jo allerede gjort det.

jeg ville af HELE mit hjerte ønske, at jeg havde et enkelt og let svar.

Der findes bare ingen tryllestav eller tryllestøv, for at få selvhad til at forsvinde – desværre.

Det er dog absolut muligt.

Jeg vil anbefale dig, at du stædigt skal blive ved med at træne dig selv, og det skal være frem imod den tilstand du gerne vil være i, i stedet for at have fokus på det, du gerne vil væk fra.

Når jeg skriver du skal arbejde fremad nu, så er det fordi, der ikke er noget der bliver bedre, hvis vi hele tiden har fokus på det vi IKKE ønsker.

Jeg håber, at du i al din intensive terapi du har fået, allerede HAR arbejdet med fortiden, med professionel hjælp – for ellers, så tror jeg, at har du brug for endnu mere terapi, og få ryddet op, for derefter, at kunne kigge fremad.

Jeg sammenligner det lidt med, at hvis der skal sås nye blomster på et stykke jord, så skal gamle blomster, ukrudt og sten fjernes først, for at det nye kan gro og blomstre.

Frem imod det du gerne vil:

Det er vigtigt at du prøver at finde ud af, hvordan du tænker et liv uden selvhad, og med mere selvværd og selvkærlighed, ser ud for DIG:

Spørg dig selv:

 • Den dag jeg har sluppet mit selvhad og har det godt med mig selv, hvordan har jeg det så?
 • Hvad tænker jeg så om mig selv?
 • Hvad siger jeg om mig selv?

Det er det billede af dig selv du skal lave (evt. med et Vision Board).

Bliv helt helt konkret, og formuler nogle sætninger, du kan sige til dig selv, integrere i hverdagen, og programmere din hjerne til at tro på.

Det er de sætninger du nu skal benytte mange gange, hver eneste dag, så de negative tanker, du i dag tænker om dig selv, bliver udskiftet med nogle positive bekræftelser.

Træn, træn og træn.

Du har et gammelt fasttømret mønster nu, som ikke bare forsvinder af sig selv, uanset hvor meget du ønsker det

skabe et nyt mønster.

Kan du lide at læse?

Så vil jeg også anbefale dig bogen:

“Kort og godt om selvtillid og selvværd” af Irene Oesterich

Jeg håber virkelig jeg har givet dig et par gode råd. Jeg er samtidig dybt ydmyg, over de store udfordringer du har, og jeg ved der ikke findes en let løsning.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke, og masser af styrkende tanker.

Kærlig hilsen

Helene

PS.

Har du, der læser dette, nogle gode råd til Freja, så byd endelig ind nedenfor i kommentarfeltet.

1 svar
 1. anette
  anette says:

  Kæreste Freja.
  Jeg kan ikke forestille mig hvad det gør ved en person at have oplevet det du har måttet bære på. Men husk: det er IKKE din skyld ! Du er blevet brugt at nogle voksne, som ikke vidste bedre eller kunne se det vanvittige svigt, de gjorde mod dig …..du var et barn…og du skal huske at passe og trøste dette dit indre barn, som du ville trøste et rigtigt barn. Dit indre barn har brug for at blive taget om, set og støttet og du skal være din egen mor, hvis ikke andre er det.
  Det lyder nemt, men er det ikke….jeg har slet ikke haft en barndom som du, men har også nu i flere år arbejdet med at blive min egen bedste ven…det er hårdt arbejde…fordi vores hjerne er blevet vant til at tale grimt og nedladende om os selv, skælde ud og dunke os selv oven i hovedet med hvor dumme, feje, tåbelige, fejlagtige vi er.
  Men…det er sandt at vi skal øve os i at elske os selv, blive bedre til at rose os selv og klappe os selv på skulderen (det gør jeg helt fysisk nogle gange for at understrege det over for mig selv – at det var godt kæmpet).
  Et af mine yndlingscitater er: “Verden er ikke som den er, men som vi er” – det skal minde mig om, at hvis jeg møder Verden med vrede og frygt, så er det det jeg møder eller er fokuseret på. Men forsøger jeg at møde verden med tillid og tro på at andre vil mig det godt, så er det dét, jeg vil møde eller i hvert fald møde MERE af. Det er som den indianske historie: en gammel indianer fortæller sin børnebørn og de to ulve der slås: Den ene er fyldt med vrede, angst, selvhad, desillusion og aggressivitet – den anden med glæde, tro, håb, tillid. Børnene spørger spændte deres bedstefar: Men…hvem af ulvene vinder, Bedstefar ! Og han svarer: ” Den du fodrer…..”
  Jeg ønsker dig en god kamp – du kan vinde dig selv – det håber jeg sådan for dig……

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.