Mavefornemmelse

Mavefornemmelse 
- Kender du din?

 

button-21

 

Mavefornemmelse

Gæsteindlæg af Lotte Petersen fra Sensitiv Familie.

Mavefornemmelsen:

Jeg taler rigtig meget med mine kunder, som er forældre til særligt sensitive børn, om deres indre kompas.

Så da Helene foreslog et gæsteindlæg om mavefornemmelse, gav det god mening for mig og jeg forventede ikke at det ville blive den helt store udfordring. Jeg tog fejl. Helt fejl. 
For bare fordi man kender smagen af æble er det ikke det samme som man kan beskrive smagen af æble. 
Det blev jeg hurtigt klar over. Men nu prøver jeg og håber at du genkender ”smagen”.

Hvad er det egentlig vi taler om her?

Men hvad er det for en størrelse vi taler om, når vi taler om mavefornemmelse, eller intuition som mange også kalder det. For mange er det den oplevelse de har, når de oplever instinktivt at vide noget. Noget som måske nogen gange er stik imod al sund fornuft, men som alligevel bare føles rigtigt. Det er ikke nødvendigvis noget andre har sagt eller fortalt. Det kan føles som viden der bare er til stede i en.

Har mavefornemmelse overhovedet noget med maven at gøre?

Man kan undre på hvorfor vi kalder det mavefornemmelse. Det tror jeg nu har en god grund, nemlig at vi fysisk reagerer på vores tanker og følelser, bl.a. med maven. Maven indeholder et meget stort antal nerveender og er et af de mest følsomme organer vi har. Det betyder, tænker jeg, at maven i forhold til mange andre dele af kroppen er ret hurtig til at reagere på vores tanker og følelser. Derfor kan det føles som om det er vores mave der taler til os og prøver at fortælle os noget om vores tanker og følelser.

Maven er altså en god indikator for hvordan vi har det lige nu. Den giver et meget reelt billede af hvordan vi har det, – hvis vi tør lytte. Og hvis vi overhovedet kan ”høre” den.

Lokal vidensbank- eller eksternt drive?

Nu undrer du dig måske (præcis som jeg ofte gør) over, hvor tanken eller fornemmelsen kommer fra. Kommer den så fra maven eller kommer den et helt andet sted fra? Startede det med tanken? Eller følelsen? Og hvis denne viden ikke kommer fra maven, hvor kommer den så fra? 
Rigtig godt spørgsmål. Og her bliver det lidt ”fluffy”. Men nu har vi allerede våde fødder, så lad os bare komme ud på dybt vand. 

Nogle synes at mavefornemmelse er noget der ikke er spor mystisk og som er inde i os.

Nogen synes mavefornemmelser er noget meget mystisk og noget som ligger uden for os, som vi alle har adgang til. Jeg kan ikke fortælle dig hvad der er det rigtige svar.

Jeg ved faktisk ikke om der overhovedet er et rigtigt svar. Men jeg ved én ting: Man skal passe på med at placere ansvaret og visdommen uden for sig selv. For på den måde kan man degradere sig selv til et objekt, der hverken kan handle eller tage ansvar.

Hvis der er noget jeg ved er rigtigt, så er det, at hvis vi skaber et rum, hvor der faktisk er stille nok til at vi kan lytte indad, så har vi adgang til en stor viden. Og så er det reelt ligegyldigt hvor denne viden ligger.

Hovedsagen er at du at du har adgang til den. 

Hvis du har en fornemmelse af at denne viden, mavefornemmelsen, ligger på et ekstern drive, så at sige, så vil jeg anbefale at du, i hvert fald i nogen grad, tager ejerskab over det drive. 
Ikke fordi der er noget i vejen med at tro på at noget bliver givet dig. Men fordi det er vigtigt at være opmærksom på, at det er noget DU kan. Noget DU åbner op for. Det er DIG der vælger at mærke efter.

Hvorfor er din mavefornemmelse vigtig?

Mavefornemmelsen eller intuitionen er, i mine øjne, et uundværligt redskab, fordi mavefornemmelsen ikke tager hensyn til ”skal” og ”bør”. Mavefornemmelsen hjælper dig med at slippe din hensynsbetændelse.

Mavefornemmelsen handler om det ægte, om det der virker for dig. Om det der er rigtigt fordi du kan mærke det, – ikke fordi andre siger det. 
Vi har altid selv svaret. Om ikke andet, så svaret på hvor vi finder svaret. Det kan godt være vi ikke har lyst til at lytte. Eller at der er ting der gør, at vi har svært ved at lytte til den. Men vi har svaret.

Hvordan kan du kende din mavefornemmelse?

Det er forskelligt hvordan vi oplever vores mavefornemmelse eller intuition. Men jeg mener alligevel at der er nogle ting, der kan gøre det lettere at kende mavefornemmelsen.

 1. 

Din mavefornemmelse vil ofte være kendetegnet ved at den ikke behager nogle. Måske ikke en gang dig selv. Hvis du følger din mavefornemmelse er det ikke for at gøre andre glade eller tilfredse. Men fordi det føles ”rigtigt” for dig.
 2. 

Din mavefornemmelse kan sjældent begrundes. Den er der bare.
 3. Mavefornemmelsen kan også beskrives som en iboende vished.
 4. Når du ikke følger din mavefornemmelse, oplever du ofte en uro (ikke usikkerhed, det kan du stadig have selvom du følger din mavefornemmelse).

Vælger man så ikke altid den lette løsning, fordi det føles godt?

Jeg har oplevet folk stille spørgsmålstegn ved det, ”at bruge sin mavefornemmelse”. Det er mit indtryk at det kan skyldes, at de sætter lighedstegn mellem det at mærke efter om noget føles rigtigt og at mærke efter om noget føles godt. 
For hvis man ”bare” skal gøre alt det der føles godt, så kan det vel sidestilles med altid at vælge den lette løsning, – eller den trygge løsning. 
Men nej, det at følge sin mavefornemmelsen er ofte langt fra den lette løsning. Og det her er vigtigt. 
For det at følge sin mavefornemmelse føles godt nok ”rigtig”, ”ægte” eller ”sandt”, om du vil. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det også føles godt eller trygt.

 

Mavefornemmelse

Lad mig komme med et eksempel.

For en måneds tid siden fik jeg ”ud af det blå” mulighed for at indgå i et spændende samarbejde. Det lød utrolig spændende og jeg vidste at der lå en masse gode muligheder for mig i samarbejdet, både personligt og fagligt. Efter det første møde, havde jeg dog mest lyst til bare at løbe skrigende væk. Der var igen tvivl om at jeg virkelig ville blive prøvet af på det personlige plan, hvis jeg sagde ja.

Så hvis jeg skulle vælge det der umiddelbart føltes godt og trygt i situationen, ville jeg være løbet skrigende væk, – lige der. Jeg ville have genetableret min elskede tryghed i fuldt firspring. Men jeg var helt klar over at det der føltes godt og trygt, ikke var det min mavefornemmelse fortalte mig var rigtigt. Så til trods for en stor følelse af umiddelbar utryghed, – valgte jeg at sige ja. Det er et eksempel på at det der føles rigtigt ikke altid er det, der føles trygt og let.

Hvad sker der hvis du ignorerer det din mave fortæller dig?

Svaret, tror jeg, afhænger helt af situationen. 
Nogle gange vil det være rigtig vigtigt at du følger din mavefornemmelse, og dit valg vil betyde meget for hvordan du har det, når du har truffet din beslutning og hvilken retning du bevæger dig i – om du vil have én følelse af at ”være på rette spor”.

Andre gange er det knapt så vigtigt. Det vil måske ”blot” betyde at du vælger at bevæge dig der, hvor du føler dig tryg fremfor der hvor du har muligheden for at udnytte dine egne muligheder bedst muligt.

Forestil dig at du er en bil. (Du vælger mærket og farten. Du må gerne tænke lidt over det). 
Der er en hovedvej som er perfekt for netop dig. En hovedvej i symbolsk forstand. Det kan være en motorvej, – det kan være offroad. Det er ikke så vigtigt. Brug et billede du synes virker rigtigt.

 

Mavefornemmelse

 

Når du kører på den hovedvej, oplever du, måske trods bump, at alt er som det skal være. Du er der hvor du skal være. Sådan kan det i hvert fald føles, når du vælger at gå efter din mavefornemmelse.

Men nogle gange vil du måske opleve at vejen virker helt forkert. Du kan se at alle skiltene peger hen til steder hvor du ved du ikke skal hen. Det sker typisk når du ikke har lyttet til din mavefornemmelse. Des mere galt det er med skiltene, des længere er det sandsynligvis siden du har lyttet til din mavefornemmelse.

Måske kender du selv mennesker, hvor du, når du kigger på dem udefra, helt tydeligt kan se at de er kørt forkert et eller andet sted for meget længe siden. De skulle måske have været i Nepal, men er havnet på en rasteplads i Hamborg. Den slags mennesker er tit ulykkelige.

Hvis du, i en periode, vælger det trygge fremfor det der faktisk vil prøve dig lidt af  – så er der intet galt i det. Det kan godt være det er det rigtige, på lige det tidspunkt.

Men bliver du ved at vælge trygt frem for rigtigt, vil du sandsynligvis køre på et spor der løber parrallet med din hovedvej, men hvor der stille og roligt bliver større og større afstand mellem din hovedvej og den vej du faktisk kører på. Det sker der ikke noget ved. Du kan altid komme tilbage. Men som alle trafikanter ved så er der nogle steder, hvor det er ret essentielt man vælger rigtigt – ellers er det pludselig kompliceret at komme på rette vej igen. Og her er din intuition eller mavefornemmelse også en stor gave.

Din mavefornemmelse hjælper dig på et hvert givent tidspunkt videre af dit rette spor.

Modstanden

Nogle mennesker har stor modstand mod at bruge udtryk som mavefornemmelse eller intuition. De mener ikke de har én. Hele konceptet er dem ganske imod, ofte fordi de synes det handler om at fralægge sig et hvert ansvar, og opføre sig som en hovedløs høne. Jeg forstår godt man kan have det sådan. Det er helt sikkert en faldgrube at lægge ansvaret fra sig og lægge sin tænkende hjerne på hattehylden. Been there. Done that.

Jeg har stor respekt for den måde at se det på. Jeg forstår det godt. Og vi behøver ikke være enige. Men alting behøver måske heller ikke være sort eller hvidt. For måske. Bare måske er der et rum midt imellem. 
Det er min erfaring at mange af dem der synes at mavefornemmelse ”er lidt ude i hampen” faktisk bruger den præcis lige så meget som os andre. De kalder den bare noget andet. Og fred være med det.

Mavefornemmelse

Hvordan kan du øve dig i et lytte til den?

Mange gange handler vi på automatpilot, når vi træffer valg. Nogle gange betyder det at vores intuition er med ind over de valg vi træffer, – andre gange ikke. (Hold øje med skiltene, – de vil give dig et praj om hvad der oftest er tilfældet for dig).

Det er oplagt, til at starte med, at blive opmærksom på at bruge din intuition, når du oplever at være i tvivl. På den måde kan du sikre dig, at du holder dig på eller tæt ved din hovedvej.

Men hvordan gør du så det? 


Her kommer det springende punkt. Og det er måske lidt sent i indlægget.

Men her er det:

Du bliver nødt til at skabe ro nok i dine tanker til at du rent faktisk kan mærke efter hvad din mave fortæller dig. Det er en stor udfordring. Meget større end den lyder, – for mange af os i hvert fald. For puha, man kan have modstand på den ro – den ro der indeholder de svar vi måske nogen gange helst vil ignorere.

Det er forskelligt hvilken ro vi har brug for, for at kunne mærke os selv og vores mavefornemmelse. For nogle vil det være 20 minutters meditation hver dag, en kortere arbejdsuge og væsentlig mindre computertid.

For andre vil fx daglig fokus på glæde, kærlighed og nærvær gøre udslaget. 

Så, hvis du har lyst, så prøv at mærke efter hvad der kunne virke for dig. Måske ved du det med det samme.

Måske synes du lige nu jeg er irriterende, fordi du ikke kan mærke et svar dukke op. Hvis førstnævnte er tilfældet så prøv det af, hvis du har lyst. Prøv det af, som dukkede op hos dig. Følg din indskydelse – din fornemmelse. 
Hvis sidstnævnte er tilfældet så kan du vælge at gå i træningslejr.

Du kan begynde at lægge mærke til de små ting. Hvad har du fx. lyst til lige nu? Hvordan har din krop det lige nu? Er du træt? Er du mæt? Hvilke små signaler sender din krop? Det kan lyde helt idiotisk, men faktisk kan der ligge store aha oplevelser i disse små ting. Prøv det, -hvis du har lyst.

Skulle du vælge at begive dig ud på den rejse, det kan være at begynde at lytte mere til dig selv i stedet for andre, så er det vigtigt for mig at sige specielt en ting: At du vælger at lytte til din intuition betyder ikke at du aldrig mere vil være i tvivl. Slet ikke. Men hvis du lytter efter, vil din mave fortælle dig, hvad der er sandt for netop dig.

Du skal bare turde tro på den. Uanset hvad andre siger.

God fornøjelse.

Lotte

Lotte-SsmallX-199x300

Lotte Petersen er coach og inspirerer forældre til særligt sensitive børn med redskaber til hverdagen, herunder også mindfulness praksis.

Du kan finde Lottes hjemmeside her: Sensitiv familie

 

 

 

 

LYT til artiklen her:

 

 

4 replies
 1. Helene
  Helene says:

  Kære Helle

  Uha ja, det er en rigtig svær ting med mavefornemmelsen og egen intuition.
  Når vi i lang tid har ignoreret og tilsidesat egne behov og ønsker, så skal der ofte noget voldsomt til, før vi vågner. Jeg var selv meget voksen før jeg vågnede op, og det var også en alvorlig krise, der satte skub i det.

  Det er virkelig en ordentlig omgang du har gang i kan jeg læse.
  Ja, det bliver bedre, ingen tilstand varer evigt.
  At træffe di rette valg er det mest selvkærlige vi kan gøre.
  Du vil på et tidspunkt takke dig selv for, at du trods det svære, gjorde det der var rigtigt for dig.

  Jeg ønsker dig al den styrke, samt held og lykke du har brug for. ?

  Kærlig hilsen
  Helene

 2. Helle
  Helle says:

  åh altså..

  Det var rammende.. Men tænk der skulle så meget til, før jeg opdagede at min gps havde ledt mig helt på afveje. Før jeg turde lytte til mig selv og mine egne fornemmelser..

  Sygdom i min aller nærmeste familie fik mine øjne op. Det var dælme hårdt.
  Jeg havde jo pakket mig selv HELT væk. Jeg kunne rent faktisk slet ikke mærke mig selv.

  Og nu… nu står jeg midt i et brud. Og med en dejlig lille dreng.
  Og jeg ved godt, at det hele nok skal blive bedre. Jeg ved at det – for mig, er det rette valg.

  Men av av – det er virkelig hårdt. Hårdt arbejde 🙂

 3. Helene
  Helene says:

  Kære Anne-Mette

  Tusind tak for din feedback.

  Jeg synes også min gæsteblogger Lotte, rammer noget særdeles vigtigt her.
  Selv har jeg i mange år været optaget af det med mavefornemmelsen, og at lære at lytte til mavefornemmelsen, hvilket jeg tidligere ikke kunne, før jeg lige som dig, fik en åbenbaring.

  Uha, ja prisen kan være høj. Den kostede også mig et ægteskab.
  Til gengæld har jeg i de sidste mange år, hvor jeg har mærket, lyttet og respekteret min mavefornemmelse, haft SÅ mange positive resultater.
  En ny mand, skift i karrieren og MEGET mere selvværd og selvrespekt.

  Hvor dejligt at høre, at du er på vej, i den rigtige retning, og ja, det koster – konstant vedvarende træning og opmærksomhed.

  Jeg håber alt det bedste for dig og din fremtid <3
  Jeg er sikker på, at der ligger noget godt og venter forude, ikke mindst at du har taget det fulde ansvar for dit liv, og arbejder på at gøre det der føles rigtig for DIG - det er SÅ vigtigt.

  Måske kan du have glæde af at læse mit indlæg om skilsmisse og selvværd også <3

  Kærlig hilsen Helene

 4. Anne-Mette
  Anne-Mette says:

  Har lige læst artiklen om mavefornemmelse. Og du har fuldstændig ret, mavefornemmelse er ikke altid “gratis”.Jeg syntes den er meget rammende.
  Jeg har kørt ud af landevejen i mange år, bare lyttet til GPS, den har omlagt min rute masser af gange. Men så for ca 1 1/2 år siden, var der nogle mennesker, uafhængelig af hinnanden, jeg kom til at diskutere lykke med, og de spurgte mig hvad kan gøre dig lykkelig? Og tænk det vidste jeg overhoved ikke, så svaret blev, et par timers stilhed for mig selv. Det fik mig til at ” stoppe” op og tænke. Så prøvede jeg at lytte til min mave eller krop eller hvad vi nu skal kalde den. Fuck, jeg kørte jo total den gale vej.
  Det endte i en skilsmisse, mange tårer og hope vis fortvivelse. Men det er nu et år siden skilsmissen, jeg har det godt, og ved at dette er den rette vej, men det gør stadig skide ondt, at have betalt så høj en pris for at lytte til maven, men jeg ved det er det rigtige for mig.
  Jeg håber inderlig der ligger noget godt og venter på mig i min fremtid, for der må være en belønning for så meget smerte, som en sklilmisse er.

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.