Hvor er du nævenyttig.

Nævenyttig, er du det, eller er det et spørgsmål om ord?

Undskyld, forstår vi det samme?Nævenyttig

At kommunikere klart, og forstå hvad den anden mener, er et helt grundlæggende for vores relationer til andre mennesker – det gælder både i arbejdslivet, i parforholdet og mellem familie og venner.

Men hvor kan det være nemt at falde i vandet, hvis nogen kalder os noget, eller sætter en etikette på os. Netop fordi vi ikke altid forstår det samme, ved de ord vi bruger.

Vi kan så opleve at blive fornærmede, føle os trådt på, og det kan skabe en konflikt. En konflikt som kunne være undgået.

Lad mig give dig et enkelt eksempel. Vi kender vel alle ordet nævenyttig.

Lad mig gætte – det er sikkert ikke et udtryk du bryder dig om, og jeg tror heller ikke du ville bryde dig om at blive kaldt for nævenyttig vel? – jeg ville i hverfald ikke…..

Jeg mødte en pige forleden, hun hedder Pia.

Pia har en kollega, som flere gange havde kaldt Pia for nævenyttig!!!

Ja bare sådan uden videre, havde hun sagt “Hvor er du nævenyttig”.

 

Hvordan ville du have reageret på det?

Pia overhørte det et par gange, og var overbevist om at kollegaen kritiserede hende. Efter noget tid hun tog sig sammen til at spørge kollegaen hvad hun egentlig mente, og hvorfor hun kaldte hende for nævenyttig, for det brød hun sig faktisk ikke om.

Kollegaen, som var nordmand, kiggede overrasket på hende og svarede:

“Nå, men det skal du da ikke være ked af, i Norge betyder nævenyttig, at være flittig med sine hænder”

Pia blev temmelig overrasket, og fortæller, at hun faktisk fik sig en lærestreg. Hun besluttede sig for fremover at være bedre til at spørge ind til de ting, hvor hun ikke var HELT sikker på hvad den anden mente.

Det er et spørgsmål om ord.

Spørger du ind, når der er noget du er usikker på – eller tænker du bare dit, om det den anden siger, og hvad gør det ved jeres relation til hinanden?

Hvad er du blevet kaldt – som du ikke brød dig om? Nævenyttig eller andre kedelig ting?

Det er en rigtig god ide, at spørge personen direkte: “Hvad mener du med at jeg er xxxxx “?

Så kan I undgå misforståelser.

Modtag mine tip til bedre kommunikation, både i arbejds- og i privatlivet:

Har du et ønske om hurtigt, at blive bedre til at spørge ind, til at lytte og til at udtrykke dig?

Så findes hjælpen lige her:

“Tal & Lyt  – og få meget bedre samtaler i din hverdag”

 

 

 

 

,

2 svar til Hvor er du nævenyttig.

 1. Helene 11. juni 2017 at 12:09 #

  Hej Flemming.
  Tak for dit input.
  Åh ja, endnu et herligt eksempel hvor svært det kan være med ord og kommunikation.
  Jeg tror du har helt ret i at ord kan få “deres eget liv”.

 2. Flemming Sørensen 11. juni 2017 at 11:22 #

  Hej Helene

  Ord der kan have flere betydninger, er ikke ligefrem fremmende for effektiv kommunikation, men kan undertiden give sjove situationer. Min tidligere chef havde arbejdet i USA i en årrække, og mente derfor at han var ekspert i det engelske sprog. I en periode brugte han ofte ordet “show-stopper” når noget var gået galt. Det kunne jeg ikke forstå, for ordet bruges i underholdningsbranchen om det fænomen, at en forestilling er så populær, at man er nødt til at stoppe showet mange gange undervejs fordi publikum klapper eller griner længere tid end forventet – altså et positivt ord. Men det ser ud til at ordet i dag sommetider bruges negativt, som en beskrivelse af noget der har stoppet en process helt.
  Jeg spurgte ham til sidst hvad jeg skulle lægge i ordet, og han var meget overrasket over ordets egenlige betydning. Men jeg tror det er ret almindeligt at man, i den gruppe af mennesker man almindeligvis omgåes, bruger et bestemt ordforråd, og efterhånden bliver ordene så “personlige” at de får deres eget liv, og tillægges andre betydninger end der oprindeligt var meningen.

Skriv et svar