Behagesyge

Behagesyge, det kan du kurere. 

Lider du af behagesyge eller hensynsbetændelse ?

Mange af os er opvokset med at vi skal tage mere hensyn til andre, før vi tager hensyn til os selv. De andres behov, og hvad de tænker om os, kommer derved i første række. Det mener jeg ikke er sundt, på længere sigt. Det kalder jeg behagesyge og hensynsbetændelse.

Vi har lært at det er egoistisk, at tænke på os selv først. Vi fortsætter med at behage andre, fordi vi derved håber at de bliver ved med at kunne lide os. Vi håber måske at, ved at gøre noget for andre så kan de bedre lide os. Sommetider tænker vi ikke engang over at vi gør det. Det er blevet til ren automatik.

Behagesyge er en hyppig lidelse i dagens Danmark.

Behagesyge hænger bl.a sammen med vores selvværd. Det kan forklares som: “en tilstand hvor vi er i underskud af selvværd og selvanerkendelse, og vi forsøger at skabe overskud, ved at dække andres behov”.

Når vi behager andre, så kan vi sole os i deres taknemmelighed. Vi bliver bekræftet i at vi er gode, dygtige, hjælpsomme og derved faktisk er noget værd.
Nogen gange har vi endda så travlt med at blive bekræftet, og gøre noget for den anden, at det i sig selv bliver vigtigere end den andens egentlige behov.

Risikoen ved behagesyge er, at hvis vi hele tiden sætter andres behov før vores egne, så ender vi ud med, at vi til sidst slet ikke kan mærke vores egne behov, og farer rundt som en blæksprutte. Dermed opstår en ubalance som opleves utilfredsstillende. Dette er en tilstand som kan føre til udbrændthed, stress, og i visse tilfælde depression.

Det bedste vi kan gøre for at kurere en behagesyge er at, stoppe op, og også tage ansvar for vores egne behov.

 

Behagesyge

Men hvordan gør du det, hvis du ikke er vant til det, og ikke har lært det? 

1.

Øve dig i at være din egen bedste ven – også hvis det en gang imellem betyder, at du skal være lidt egoistisk.På den måde får du nemlig mere overskud til at være noget for dem, som virkelig betyder noget i dit liv,og som virkelig har behov for din hjælp.  Din værdi som menneske ligger ikke i, hvor meget du gør for andre. Den ligger i det, som du synes er vigtigt for dig.

2.

Lav evt. en liste over alle de ting, der medfører, at du kan lide dig selv. Kig på det du har skrevet, og understreg de ting der er positive fordi andre bliver glade, og anerkender dig.

Hvis der er flere understregede ting, end ting der er positive bare fordi du selv bliver glad, så vil jeg anbefale dig at prøve næste lille øvelse.

3.

Prøv i en hel uge at udskifte “jeg bør/jeg skal” med “jeg vælger/jeg har lyst til” og se, om du derved kommer til at foretage nogle andre handlinger end før, hvor du handlede fordi du følte at du skulle, eller var nødt til det. Når du er i stand til også at behage dig selv, så giver du dig selv værdi. Du får mere overskud og vil føle meget større indre glæde, når du gør noget/behager andre.

Og hvad er det værste der kan ske?

Som Søren Kierkegaard sagde: ”At vove er at miste fodfæstet et kort øjeblik – ikke at vove er at miste sig selv.” 

Behagesyge

 

Hvor slemt står det til hos dig?

Tag den gratis test og få svaret med det samme:

Tag temperaturen på din hensynsbetændelse.

GemGem

2 replies
 1. Helene
  Helene says:

  Hej Lars
  Tusind tak for din feedback. Jeg er rigtig glad for at du synes det er relevant og kan anvendes også som leder. Ingen tvivl om at det kræver øvelse – jo flere år vi har brugt på at gøre det modsatte, jo mere skal vi træne. Det rigtig gode er dog, at bliver du ved med at træne ogherrer bruge øvelserne, så vil det blive nemmere og nemmere. Rigtig god arbejdslyst:-))

 2. Lars
  Lars says:

  Hej Helene
  Super blog indlæg. Ordene i denne blog gav virkelig stof til eftertanke. Det er fuldstændigt rigtigt at man skal være lidt egoistisk en gang i mellem for at sikre, at man får lavet/hjælp til det man skal. Specielt som leder er det enormt vigtigt at følge denne tankegang, for at sikre at man når de mål man selv og/eller virksomheden har opstillet.
  Jeg har brugt dine øvelser og de virker ret godt, men det kræver lidt øvelse.

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.